Koronavirüs Mitleri

1. Mit: Yeni korana virüsü (SARS-CoV-2) sıcak ve nemli iklimlerdeki alanlarda yayılamaz.

Gerçek: Şu ana kadarki kanıtlara göre yeni korana virüsü sıcak ve nemli hava dahil her alanda yayılabilir. 

2. Mit: Soğuk hava ve kar yeni korona virüsünü (SARS-CoV-2) öldürebilir.

Gerçek: Soğuk hava ve karın yeni korona virüsünü ya da diğer hastalıkları öldürdüğüne dair kanıtlanmış bir bilgi yoktur. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada SARS-CoV-2’nin 4 °C’de aktif kaldığı belirlenmiştir. 

3. Mit: Çok sıcak banyo yapmak COVID-19 hastalığından korur. 

Gerçek: Sıcak banyo yapmak sizi SARS-CoV-2 virüsüne yakalanmaktan korumaz. Normal insan ısısı, yaptığınız banyonun ya da aldığınız duşun sıcaklığından bağımsız olarak 36.5 C ile 37 C arasında kalır. Hatta, aşırı sıcak su ile banyo yapmak sizi yakabileceği için zararlı olabilir.

4. Mit: Yeni korona virüsü (SARS-CoV-2) sinek ısırığı ile bulaşabilir.

Gerçek: Yeni korana virüsü sinek ısırığı ile bulaşamaz. Bu zamana kadar yeni korana virüsünün sineklerle bulaştığına dair herhangi bir bilgi ya da kanıt yoktur.

5. Mit: El kurutma makineleri SARS-CoV-2 virüsü öldürebilir.

Gerçek: El kurutma makineleri SARS-CoV-2’ye karşı etkili değildir.

6. Mit: UV dezenfektan lambaları yeni korona virüsünü öldürebilir.

Gerçek: UV uygulama ile SARS-CoV-2 inaktive edilebilir, ancak UV lambaları el sterilizasyonunda ya da cildin herhangi bir yerinde kullanılmamalıdır çünkü cilt tahrişine yol açarlar.

7. Mit: Termal tarayıcılar hasta olan bireyleri teşhis etmek için yeterlidir.

Gerçek: Termal tarayıcılar enfeksiyon yüzünden ateşi olan hastaları teşhis etmekte etkilidir. Fakat hasta ama henüz ateş belirtisi göstermeyen veya semptom göstermeyen bireyleri teşhis edemez, çünkü enfekte olan hastanın hasta olup ateşinin yükselmesi 2 ila 10 gün arasında değişim gösterebilmektedir.

8. Mit: Vücudun her yerine alkol veya klorin sıkmak yeni korana virüsü öldürülebilir.

Gerçek: Alkol veya klorin sıkmak, vücuda girmiş olan virüsü öldüremez. Ayrıca bu maddeleri kıyafetlere veya ağız ve burun gibi mukus tabakası olan yerlere sıkmak zararlı olabilir. Alkol ve klorin yüzeyleri dezenfekte etmekte etkilidir fakat doğru kullanılmasına dikkat edilmelidir.

9. Mit: Zatürre aşısı yeni korona virüsten korur.

Gerçek: Zatürreye karşı olan pnömokoksik ve Hemofilus İnfluenza Tip b (Hib) gibi aşılar yeni korona virüse karşı koruma sağlamaz. Virüs çok yeni ve diğer virüslerden farklı olduğu için henüz aşı geliştirilememiştir, araştırmacılar şu anda bu yeni virüs için aşı çalışmaları yürütmektedir.

10. Mit: Düzenli olarak burnu tuzlu su ile durulamak yeni korona virüs enfeksiyonundan korur.

Gerçek: Düzenli olarak burnu tuzlu su ile durulamanın virüsten korunma sağladığına dair bir kanıt yoktur. Hatta aşırı derece tuzlu su ile burun yıkama burun florasını tahrip ettiği için ciddi problemlere de neden olabilir.

11. Mit: Sarımsak yemek yeni korona virüs enfeksiyonundan korur.

Gerçek: Sarımsak anti-mikrobiyal etkileri olan bir gıdadır. Fakat, sarımsak yemenin yeni korona virüsten insanları koruduğuna dair herhangi bir kanıt yoktur.

12. Mit: Yeni Korona virüs sadece yaşlıları etkiler.

Gerçek: Her yaştan insan SARS-CoV-2 virüsten etkilenebilir. Yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan bireyler virüsten daha çok etkilenmekte ve hastalık seyri daha ağır olmaktadır. 

13. Mit: Antibiyotikler yeni korona virüsten korunma ve iyileştirme konusunda etkilidirler.

Gerçek: Antibiyotikler virüsler üzerinde etkili değillerdir sadece bakteriler üzerinde etkileri vardır. Yeni korona virüsü için herhangi bir antibiyotiğin korumada veya tedavide rolü yoktur. 

KAYNAKÇA

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), (2020) https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-f...