28 Nisan 2020 - 29 Nisan 2020

İsviçre: 10 yaş altı çocuklar artık büyükanne ve büyükbabalarına sarılabilir

28 Nisan 2020

İlk plazma naklinden olumlu sonuç

Malatya İnönü Üniversitesi'ne bağlı Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Türkiye'de ilk kez yapılan immün plazma nakli olumlu sonuçlandı. Naklin yapıldığı 56 yaşındaki hasta, iyileşerek koronavirüsü yendi.

Önce koronavirüs testleri negatife döndü, sonra yoğun bakımdan servise alındı. Türkiye'de ilk kez immün plazma nakli yapılan hasta, koronavirüsü tamamen atlattı.

Malatya İnönü Üniverstesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde koronavirüs nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören hastaya immün plazma nakli yapılmıştı. Üstelik nakil, Türkiye'de ilk kez denenmişti. Nakilden sonra alınan olumlu sonuçların ardından diğer illerdeki salgın hastanelerinde plazma nakli yapılmıştı.

5 Nisan'da Malatya'da ilk kez immün plazma nakledilen 56 yaşındaki Abidin Aybar, 22 günün ardından sağlığına kavuştu. (CNN TÜRK,2020)

ABD'de Kovid-19 vaka sayısı 1 milyonu aştı

ABD'de Kovid-19 salgınında toplam vaka sayısı 1 milyon eşiğini aştı. Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülke konumunda bulunan ABD'de vaka sayısı 1 milyonu geçti. Johns Hopkins Üniversitesinin verilerine göre, ülkede virüs bulaşan kişi sayısı 1 milyon 3 bin 328 oldu. ABD'de virüs nedeniyle ölenlerin sayısı ise 57 bin 533'e ulaştı. ABD'yi 232 bin 128 vakayla İspanya, 201 bin 505 vakayla İtalya ve 166 bin 36 vakayla Fransa takip ediyor. İlk vaka 21 Ocak'ta, ilk ölüm 1 Mart'ta ABD'de Kovid-19 vakasına ilk kez 21 Ocak'ta Washington eyaletinde, Çin'in Wuhan bölgesine seyahat eden 30'lu yaşlarda bir erkekte rastlandı. Kovid-19 kaynaklı ilk ölüm ise 1 Mart'ta yine aynı eyalette gerçekleşti. Ülkedeki vaka sayısı da katlanarak artmaya başladı. ABD'de vaka sayısı 27 Mart'ta 100 bini, 11 Nisan'a gelindiğinde ise 5 kat artışla yarım milyonu geçti. New York, vaka ve ölü sayısı bakımından salgından en fazla etkilenen eyaletlerin başında geliyor. New York'u, New Jersey ve Massachusetts izliyor.(ANADOLU AJANSI, 2020)

29 Nisan 2020