2 Mayıs 2020 - 3 Mayıs 2020

3 Mayıs

Uzmanlar uyardı: Virüs, sizden evcil hayvanınıza bulaşabilir
İşte COVID-19 hastalarında görülen 5 rahatsızlık daha

3 Mayıs 2020

Uzmanlar uyardı: Virüs, sizden evcil hayvanınıza bulaşabilir

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selda Erensoy, ABD'nin New York kentinde, ilk kez 2 evcil kedide 'COVID-19' tespit edilmesinin ardından corona virüsün evcil hayvanlardan insanlara değil insanlardan hayvanlara bulaşabileceğini söyledi. Hayvanların virüs bulaştırma konusunda ne rol oynadığını bilmenin önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Erensoy, şunları söyledi:

"Kedilerde virüs üst solunum yolunda kalıyor ve akciğerlere inmiyor. Ağır enfeksiyon yapmıyor. Nedeni virüsün tutunabilecekleri algaçların kedilerde daha az yaygın olması ve virüsün tutunamaması olabilir. Kedilerde solunum yoluyla bulaştığı fakat hafif seyrettiği biliniyor. Kedinin dışkısından da bulaştırıcı virüsün çıktığına dair kesin kanıt yok. Bronx'ta yapılan çalışmada ise virüsün hayvanat bahçesinde çalışan kişiden, kedigillerden yırtıcı hayvana bulaştığı kanıtlanmış. Bu çalışmalarla insandan hayvana geçiş gösteriliyor. İnsandan insana bulaşmaması için gösterdiğimiz özeni, evcil hayvanlarımıza bulaşmaması için de göstermeliyiz."

Virüsü evcil hayvanlara bulaştırmama konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Erensoy, "İnsanlardan hayvanlara virüs bulaşabiliyor. Virüs kedilere bulaştığında insanlarda olduğundan daha hafif seyrediyor. Hayvanlardan insan bulaştığına dair ise bir kanıt yok. Şu andaki verilerle de bu pek olası görünmüyor. Evcil kedilerin korunması gerekiyor. Virüsün kedilere bulaşmasını engellenmesi için kedileri dışarı çok çıkarmamak ve kendimizle de temasını kısıtlamak gerekli. Her zaman olduğu gibi el hijyeninde dikkat edilmeli" dedi. (NTV, 2020)

İşte COVID-19 hastalarında görülen 5 rahatsızlık daha

Koronavirüs hastalarında görüldüğü ifade edilen cilt belirtilerinin incelenmesi sonucunda teşhis için yeterli olmayacak yeni belirtiler ortaya çıkartıldı.

COVID HASTALARINDA ÖNE ÇIKAN BEŞ DERİ RAHATSIZLIĞI Toplam 375 hastanın ayrıntılarının incelenmesi sonucunda, şu beş ortak cilt sorunu tespit edildi: 

* El ve ayaklarda, kaşıntı ve acıya da yol açan, soğuk ısırması benzeri lezyonlar. Bunlar genelde daha genç hastalarda, hastalığın ilerleyen safhalarında görüldü ve ortalama olarak 12 gün sürdü. Bu soruna, incelenen vakaların yüzde 19’unda, daha hafif enfeksiyonlarda rastlandı. 

* Gövde, kol ve bacaklarda küçük, sivilce benzeri ve genellikle kaşıntılı kızarıklıklar. Bunlar, orta yaşlı hastalarda görüldü ve yaklaşık 10 günde, diğer semptomlardan önce kayboldu. İncelenen hastaların yüzde 9’unda bu cilt sorunlarına rastlandı. 

* Kurdeşene benzeyen, pembe veya beyaz kabarcıklar. Bunlar genellikle gövdede görülmekle beraber, bazen avuç içlerinde de tespit edildi. İncelenen hastaların yüzde 19’unda bu soruna rastlandı. 

* Makülopapül olarak adlandırılan, benekli ve küçük kızarıklıklar. Bu sorun, incelenen vakaların yüzde 47’sinde, daha ağır enfeksiyon geçiren kişilerde görüldü. Yaklaşık yedi gün içinde yok oldu. Araştırmacılar, makülopapüllerin en yaygın görülen cilt sorunu olduğunu tespit etti. 

* Livedo olarak adlandırılan, ciltte yaygın ve alacalı bir görüntüye yol açan morumsu kızarıklıklar. Zayıf kan dolaşımı göstergesi olan bu sorun, hastalığı ağır geçiren daha yaşlı hastalarda (incelenen vakaların yüzde 6’sı) görüldü. Araştırmacılar, virüslerin ciltte kızarıklıklara yol açabildiğini ancak Covid-19’un böylesine çeşitli sorunlara sebep olmasının kendilerini şaşırttığını belirtti.

‘TEŞHİS KOYMAK İÇİN KULLANILAMAZ’ Ciltte kaşıntı ve kızarıklık, şu an için Covid-19’un semptomları arasında yer almıyor. Araştırmacılar, bu cilt sorunlarının başka sebepleri de olabileceğini, COVID-19’la doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi kurulması için daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Araştırmacılardan Garcia-Doval, BBC’ye açıklamasında, söz konusu sorunların genellikle solunum sıkıntıları başladıktan sonra görüldüğüne dikkat çekerek, “Dolayısıyla teşhis koymak için iyi bir yol değil” diye konuştu. İngiliz Dermatologlar Birliği’nin Başkanı Ruth Murphy de, “Bu araştırmanın amacı insanların kendi kendilerine teşhis koymasına yardım etmek değil, enfeksiyonun vücudu nasıl etkilediğini anlamak” dedi. Cilt sorunlarının neden bazı hastalarda görülüp görülmediğini ve altta yatan sebeplerini tespit etmek için Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin de veri topladığı belirtildi. (Cumhuriyet, 2020)

KAYNAKÇA

Cumhuriyet. (2020, 3 Mayıs). İşte Covid-19 hastalarında görülen 5 rahatsızlık daha. URL: http://www.cumhuriyet.com.tr/galeri/iste-covid-19-hastalarinda-gorulen-5...

NTV (2020, 3 Mayıs). Uzmanlar uyardı: Virüs, sizden evcil hayvanınıza bulaşabilir. URL: https://www.ntv.com.tr/saglik/uzmanlar-uyardi-virus-sizden-evcil-hayvani...